perjantai 17. tammikuuta 2014

                               
 Toisen maailmansodan panssarivaunut


Churchill-vaunut
Churcill oli brittien toisessa maailmansodassa käyttämä jalkaväentukipanssarivaunu. Se tehtiin tukemaan jalkaväkeä juoksuhautataisteluissa. Churchillissa oli aluksi paljon vikoja, mutta niistä selvittiin. Churchill oli todella hidas, mutta siinä oli kestävä panssarointi. Sen tykki ei ollut läpäisykyvyltään hyvä, mutta sitäkin paranneltiin. Churchill I mallia tuotettiin 300 kappaletta.

Pz.Kpfw.IV
Panzerkampfwagen IV oli toisessa maailmansodassa paljon käytetty pnssarivaunu. Aluksi se oli vain jalkaväentukivaunu, mutta sen tykkiä ja panssarointia paranneltiin ja siitä tuli saksan pääpanssarivaunu. Pz.Kpfw.IV vaunuja tuotettiin kaikkiaan 8600 kappaletta sodan loppuun mennessä.


M4 Sherman
M4 Sherman oli Yhdysvaltalainen keskiraskas tankki. Se oli USA:n käytetyin vaunu toisessa maailmansodassa. Siinä ei ollut mikään paras panssari tai tykki, mutta se oli luotettava ja helppokäyttöinen. N. 50 000 M4 Shermania tuotettiin sodan aikana.




T-34
T-34 oli Neuvostoliiton käytetyin keskiraskas vaunu toisessa maailmansodassa. Siinä oli paras panssarointi, jota silloin pystyttiin tekemään, eikä tykkikään ollut huono. T-34 oli toisen maailmansodan parhaita panssarivaunuja Tiger I:n ja M4 Shermanin kanssa.





Tiger
Tiger oli toisen maailmansodan raskas panssarivaunu, joka kuului Saksalle. Tiger oli todella raskaasti panssaroitu ja sen tykki oli tehokas. Se pystyi ampumaan T-34:n tai Churchillin 1300 metrin päästä. Tigerista tehtiin monia uusia panssarivaunuja: Jagdtiger, Königstiger, joka tunnetaan paremmin Tiger II:na. Tigerin hidas vauhti ja painava runko koituivat sen kohtaloksi. Se juuttui kiinni mutaan ja se oli vaikea korjata. Tiger oli kallis rakentaa, joten niitä ei tullut niin paljoa. T-34 tankkeja taas tehtiin paljon enemmän, joten ne voittivat lopulta Tigerit.

















2 kommenttia: